Thursday, March 31, 2011

makanan oh makanan...

Berikut merupakan makanan yang sesuai bagi ibu-ibu yang berpantang. Terpulanglah nak berpantang 44 hari, 60 hari atau 100 hari. dalam 44 hari selepas melahirkan anak, darah nifas dah berhenti dan dah boleh mandi hadas besar dan menunaikan ibadat macam biasa.

Antara jenis-jenis lauk yang boleh di makan (berdasarkan pengalaman berpantang) oleh ibu-ibu yang berpantang adalah:

1. ikan bilis - biasanya di goreng biasa atau pun di masak sambal. tapi jangan terlalu pedas.

2. ikan cencaru - biasanya di bakar untuk lebih sedap selain di goreng

3. ikan haruan - lebih enak di bakar/ masak stim selain di goreng

4. ikan siakap - masak stim

5. ikan bawal putih/hitam - goreng

6. ikan gelama - goreng

7. ikan merah - masak sup

8. ikan jenahak - goreng

9. ikan selar kuning - goreng/ masak asam

10. ikan kerisi - goreng/ masak asam

11. ikan kurau - goreng/ stim

12. ikan kerapu - goreng/ stim

13. ikan senangin - goreng/ masak asam

14. ikan tengiri - goreng/ masak asam

15. sayur sawi - sup

16. sayur bayam - tumis air

17. sayur kailan - goreng/ tumis

18. sayur kacang buncis - goreng/ tumis

19. halia - elok diamalkan tapi elakkan jika anda menyusukan bayi (takut kuning)

20. daun pegaga - di campur dalam masakkan/ di buat jus - elok utk tambah air susu badan

21. milo/horlick - sesuai untuk sarapan dan minum petang

22. biskut/roti - sesuai untuk sarapan dan minum petang

23. ayam - di buat sup atau di campur dalam bubur

Antara makanan/ lauk yang tidak boleh dimakan adalah:

1. makanan laut - sotong/udang/ketam - takut gatal di tempat luka

2. telur - luka lambat sembuh

3. ikan yang tidak bersisik dan berbisa - sembilang/keli

4. sayur kubis/kacang panjang/kacang soya/kekacang/kentang

5. tebu/ air kelapa/ buah anggur

6. makanan pedas/ berminyak

7. susu/ aiskrim/ keju


tq my baby store

sharing is caring!!

yang dibirukan ialah yang saya suka!!

No comments:

Thursday, March 31, 2011

makanan oh makanan...

Berikut merupakan makanan yang sesuai bagi ibu-ibu yang berpantang. Terpulanglah nak berpantang 44 hari, 60 hari atau 100 hari. dalam 44 hari selepas melahirkan anak, darah nifas dah berhenti dan dah boleh mandi hadas besar dan menunaikan ibadat macam biasa.

Antara jenis-jenis lauk yang boleh di makan (berdasarkan pengalaman berpantang) oleh ibu-ibu yang berpantang adalah:

1. ikan bilis - biasanya di goreng biasa atau pun di masak sambal. tapi jangan terlalu pedas.

2. ikan cencaru - biasanya di bakar untuk lebih sedap selain di goreng

3. ikan haruan - lebih enak di bakar/ masak stim selain di goreng

4. ikan siakap - masak stim

5. ikan bawal putih/hitam - goreng

6. ikan gelama - goreng

7. ikan merah - masak sup

8. ikan jenahak - goreng

9. ikan selar kuning - goreng/ masak asam

10. ikan kerisi - goreng/ masak asam

11. ikan kurau - goreng/ stim

12. ikan kerapu - goreng/ stim

13. ikan senangin - goreng/ masak asam

14. ikan tengiri - goreng/ masak asam

15. sayur sawi - sup

16. sayur bayam - tumis air

17. sayur kailan - goreng/ tumis

18. sayur kacang buncis - goreng/ tumis

19. halia - elok diamalkan tapi elakkan jika anda menyusukan bayi (takut kuning)

20. daun pegaga - di campur dalam masakkan/ di buat jus - elok utk tambah air susu badan

21. milo/horlick - sesuai untuk sarapan dan minum petang

22. biskut/roti - sesuai untuk sarapan dan minum petang

23. ayam - di buat sup atau di campur dalam bubur

Antara makanan/ lauk yang tidak boleh dimakan adalah:

1. makanan laut - sotong/udang/ketam - takut gatal di tempat luka

2. telur - luka lambat sembuh

3. ikan yang tidak bersisik dan berbisa - sembilang/keli

4. sayur kubis/kacang panjang/kacang soya/kekacang/kentang

5. tebu/ air kelapa/ buah anggur

6. makanan pedas/ berminyak

7. susu/ aiskrim/ keju


tq my baby store

sharing is caring!!

yang dibirukan ialah yang saya suka!!

No comments: